“民族团结一家亲”主题征稿活动展播(二)

2023-09-22  点击:[]

2101 冯茜

We Are Families is a phrase we often talk about. China has 56 ethnic groups, 56 customs, 56 languages, and 56 cultures. And we, the people of all ethnic groups living in Inner Mongolia Autonomous Region, can deeply appreciate the family ties of each ethnic group.

Taking ourselves as an example, born in Inner Mongolia Autonomous Region, we have many ethnic minority classmates and teachers around us. We live in harmony, help each other, and learn together. Our Han classmates, who doesn't have several friends from ethnic minorities? Our ethnic minority classmates, who doesn't have a few Han Chinese friends? Our mutual trust and tacit understanding have built a harmonious campus and a great ethnic relationship that goes through thick and thin. The Mongolian teachers are just as other teachers who teach us care about the studying status of each student, fulfill their responsibilities and do their job well. They use their professional knowledge and fluent Mandarin to answer questions for us. Our teacher's demeanor fully impresses every one of our classmates.

The story of national unity is ordinary and sweet, and there are endless stories about it. Let our people of all ethnic groups continue to hold each other tightly like pomegranate seeds, and continue to write stories of unity.

2202 王佳

“千年的生死不离,五千年的唇齿相依,五十六个民族共造锦绣中华;五千年的繁衍生息,五千年的文化传递,五十六个民族共造文化古国。”个人的力量是微弱的,集体的力量是强大的,一滴水只有放在大海里才不会干涸。只有聚集五十六个民族的全部力量,我们才能真正成为一个强大的国家,缺一不可。翻开历史的长卷,细数中华民族的上下五千年。我们今天的进步离不开任何一个民族的努力和支持,也许我们从未亲眼看到过他们的坚持,但是我们要明白“海纳百川,有容乃大”。五十六个民族聚集在一起的力量,远超乎我们的想象。

“众人拾柴火焰高”、“团结就是力量”、“人心齐,泰山移”,无不说明团结的力量,团结是红军两万五千里长征胜利的结晶,是实现宏伟目标的源泉。没有民族团结,就没有二十三个省,五个民族自治区,四个直辖市,两个特别行政区,这些都是我们国家民族团结的重要表现。只有民族团结了,国家才会安稳,人民才能向着幸福美好的生活迈进。

一个强大的国家,也需要民族团结起来来维护;一个昌盛的民族,需要各族人民心连心。四分五裂的民族,绝对不可能成为一个强大的国家。自古以来,我国就是一个多民族的国家,拥有历史悠久的文化,多种不同的文字,风俗以及宗教信仰等,各有各的特色。我坚信,五十六个民族一定会越来越团结,会像石榴籽一般紧紧地拥抱在一起。

纵观千百年来的民族发展史,在历史上留下了深刻的一笔,抒写着五十六个民族的传承。生活在这片辽阔而富饶的土地上,每个民族都拥有悠久的历史和丰富的文化,拥有自己的文化传统、语言文字、宗教信仰和风俗习惯等。中华民族之所以能够融合成为团结的整体,就是因为我们的祖祖辈辈早已凝聚了民族团结的力量。

古有昭君出塞,文成公主和亲入藏,今有各五十六个民族齐心向党……这些事例无不体现了各民族之间的文化交流,他们促进了各民族之间的团结。所以我们也要同呼吸,共命运,心连心,共创民族之间的深情厚谊。

“民齐者强”,一个国家,一个民族,如果没有强大的凝聚力,就不可能立足于世界民族之林。“单丝不成线,独木不成林”,所以,民族团结,从我做起,从我们身边的小事做起!让民族团结之花永远绽放在我们祖国大地的每一个角落。